fbpx

Yaş dönemlerine uygun çocuk kitapları, Hayal Gücü ve Kimlik Gelişimi

Siz Ne Yapabilirsiniz?

Hikâye fikirleri için hammaddeler sağlayarak çocukların rol yapma sevgisini destekleyebilirsiniz. Zengin hayal gücü, çocuğun en büyük öğrenme araçlarından biridir. Rol yapmayı ne kadar çok kullanırsanız o kadar çok şey öğrenirler.

Çocukları rol yapmaya teşvik ederken kitaplardan, şiirlerden, şarkılardan yararlanın. Çocukların edebiyat anlayışı, onu oyuna çevirebildiklerinde güçlenir. Bunu yaparken hikâye kurgusunu öğrenir, diyalog yaratmayı ve karakter gelişimini tecrübe ederler.

Bilindik hikâyelerin farklı versiyonlarını paylaşın. Bir hikâyenin birden çok uyarlamasını okuyarak çocuğunuzun farklı versiyonları karşılaştırmasını ve kendi versiyonlarını yaratmasını sağlayabilirsiniz.

Sahne yapımı için sanat ve yazı materyalleri sağlayın. Çocuklar rol yapma oyununa dâhil olduklarında, onları sahne ve kostüm tasarlamaya, senaryolar yazmaya teşvik edin.

Çocukları, gerçek hayattaki problemleri çözmek için hayal güçlerini kullanmaya davet edin. Sosyal problemler ortaya çıktığında, çocuklara durumu çözme yolunda rol yapma oyunu oynayabileceklerini söyleyin.

Bu yaş grubunda çocuklar hâlâ hayal güçlerini kullanırlar ancak birçok kavramı daha iyi özümsemiş olurlar. Bu dönemdeki çocuklar için renkli, beyin fırtınası yapabilecekleri ve kolayca oyuna dönüştürebilecekleri içeriklere sahip kitaplar seçilmelidir. Ayrıca çeşitli değerlerin öğretilmesi ve farkındalık sağlayabilecekleri kitaplar önerilir. Bu dönemde çocuklar, kitap kahramanlarına da ilgi duymaya başlarlar. Karakterin yaşadığı olayları kendi hayatlarından bazı olaylarla kıyaslarlar. Bu sebeple, karakteri rol model alırlar. Bu yaş grubu için önerilen kitaplardan bazıları şunlardır:

Yazının devamı