fbpx

Yaş dönemlerine uygun çocuk kitapları, Hayal Gücü ve Kimlik Gelişimi

3-4 Yaş

3 yaşındaki öğrencilerden oluşan küçük bir grup, öğretmenden karton kutular ister. “Taşınma” oyunu oynadıklarını söylerler. Ada, annedir. Eylül, küçük kız çocuğu olduğunu ve Sibel’in de kız kardeşi olduğunu açıklar. Kıyafetlerini katlar, oyuncak tabakları ile birlikte kutulara yerleştirirler. Paketlenmiş eşyalarını taşırken komşularına “Güle güle, seni özleyeceğiz!” derler. Sonra odanın bir başka köşesine giderek yeni evlerine yerleşirler. 

Üç yaşındaki çocukların hayali oyunu genellikle kendi deneyimlerine dayanır. Bu oyunu oynayan çocuklardan birinin ya da hepsinin bir taşınma deneyimi yaşamış olması muhtemeldir. Oyun, çoğu zaman rol yapma, kutular ve diğer özel desteklerle kurulur ve uzatılır. Dil, okul öncesi çocukların yaratıcı oyunlarında önemli rol oynar. Üç yaş çağındaki çocuklar oyun sahnelerini kurarken konuşmaktan hoşlanırlar. Örneğin; “taşınma” oyunu oynadıklarını belirtmekten veya eski bir komşuya veda ederken üzüntü gibi duygularını ifade etmek için diyalog kurmaktan hoşlanırlar.

Karakter Oyuncuları

Üç yaş dönemi, hayali arkadaşlar yaratmak için ortak bir çağdır. Bir çocuk özel arkadaşıyla konuşabilir ve onu günlük aktivitelerine tamamen doğal bir şekilde dâhil edebilir. Hayali arkadaşının giyinmesini veya yemek masasına oturmasını bekleyebilir. Üç yaşındaki çocuklar karakter ve sahneleri icat etmekte ustalaşırlar. Ancak bu oyunlar genellikle kısa sürelidir. Oyun sahnelerini ve oynadıkları rolleri çabucak değiştirebilirler. Üç yaşında bir kız çocuğu bir an kafasına bir örtü örtüp düğündeki gelin gibi davranırken, bir anda alışveriş merkezinde gezen birine dönüşebilir.

Gerçeğe Uygunluk

4 yaşındaki çocuklar, temalarını daha fazla ayrıntı ve gerçekçilik katan detayla genişletirler. Sadece kek pişirmekle kalmaz, onu süslerler ve doğum günü şarkısı söyleyerek yerler. Kıyafetleri daha detaylı hâle gelir. Doktor gibi davranırken beyaz bir ceket giymek, eldiven ya da stetoskop kullanmak isterler. Bunlar mevcut değilse, kendileri yaparlar. Diyalogları daha detaylı ve gerçekçi hâle gelir.

Oyunları zengin bir fantezi dünyasını içermesine rağmen, bu çağda gerçeklikle fantezi arasındaki farklı kesin olarak kavramaktadırlar. 4 yaşındaki bir çocuk sınıfta pelerin takıp uçuyormuş gibi yaptığında arkadaşı öğretmene döner ve fısıldar: “Gerçekten uçamaz”.

Aksiyon Sahneleri

“Güm! Çat! Pat!” Bunlar 4 yaşındaki çocukların -özellikle erkeklerin- oyun sesleridir. Sık sık, iyi adamlarla kötü adamların karşı karşıya geldiği oyunlar oynarlar. Kitaplardan ve televizyon programlarından etkilenirler. Bu oyunlar, 4 yaşındaki çocukların öfke duygularını güvenli bir şekilde ifade etmelerine, seçimler yapmalarına, kendilerini güçlü ve kontrol sahibi hissetmelerine yardımcı olur.

Siz Ne Yapabilirsiniz?

Yaratıcı oyun, 3-4 yaşındaki çocuğa duygularını ifade etme, rolleri ve durumları test etme fırsatı verir. Rol yapma kabiliyetlerini teşvik edin ve hayal güçlerini genişletmeye yardımcı olun.

Çeşitli aksesuarlar sağlayın. Çocuğunuza günlük deneyimlerini yansıtan eşyalar sunun; bebek elbiseleri, mutfak malzemeleri, oyuncak telefonlar gibi. Kültürel altyapısı farklı olan çeşitli kıyafetleri ya da çeşitli dillerdeki kutuları birleştirin.

Yaratıcılığı güçlendirmek için açık uçlu materyaller sunun. Kaleler, garajlar ya da uzay gemileri inşa etmesi için büyük karton kutular verin. Örneğin; basit bir kumaş harika bir kostüm ya da açık bir gökyüzü olarak kullanılabilir.

Kitapları yaratıcı oyunlarla geliştirin. Çocuğunuza ateşböcekleri ile ilgili bir kitap okuduysanız, ışıkları kapatın ve ona bir fener verin. Kuklalar, yazı tahtaları ve çeşitli oyuncaklar hikâyeleri yeniden anlatmak ve genişletmek için harika unsurlardır.

Bu dönem, çocukların hayal güçlerini fazlasıyla çalıştırdıkları bir dönemdir. Bu nedenle, onlara kitap seçerken hayal dünyaları baz alınmalıdır. Üzerine kendilerinin de düşünüp geliştirebilecekleri aktiviteli kitaplar ya da hayal güçlerini daha da geliştirecek kitaplar seçilmelidir. Bu yaş döneminde, gerçekle hayal arasında bir çizgi oluştursalar da hayal gücü daha ağır basacaktır. Ayrıca sayı-renk-kelime gibi kavramlar da çizimlerle ve boyamalarla öğretilmelidir. Bu dönemde görsel algıları da oldukça yüksek olacaktır. Bu yaş grubu için önerilen kitaplardan bazıları şunlardır:

Yazının Devamı