fbpx

NE KADAR İYİ BİR MENTOR OLURSUNUZ?

Sizin hiç harika bir mentorunuz oldu mu? Elbette illaki iş yerinden olması gerekmiyor. Harika mentorların bir şekli ya da pozisyonu yoktur. Her şekilde ve durumda karşınıza aniden çıkabilirler. Belki bir arkadaşınız, yoldaki bir taksici ya da belki babanız…

Mentorluk harika bir şey! Başka birinin hayatına dokunmak ve gelişimine destek vermek paha biçilmez. Aynı sizin hayatınızda birilerine minnettar olabileceğiniz gibi birileri de size karşı şükran dolu olabilir. Bu paranın, kariyerin; maddi unsurların çok daha ötesinde bir şey. Elbette sizin istediğiniz şey de başka birinin hayatına dokunmak ise…

Gelin mentorluğun ne olduğu ve nasıl harika bir mentor olunabileceği hakkında konuşalım. Hangi şartlar ve yetkinlikler size bu konuda destek olabilir?

Açık söylemek gerekirse bunun pek de bir okulu olduğu söylenemez. Hatta uzun süre bir kitabı bile yoktu. İyi bir mentorluk kitabı arıyorsanız Lory A. Fischler, Lois J. Zachary tarafından yazılmış “Güçlü Başla” adlı kitabını öneririm. Okursanız elbette iyi bir mentor olmak için ilk adımı attınız demektir. Ancak aşağıda listelediklerimi dikkatle okumanızı tavsiye ederim. Sizin harika bir mentor olmanızı sağlayabilirler.

• Her mentorluk ilişkisine farklı bir şekilde yaklaşın. Mentorluk verdiğiniz kişiyi iyi tanımaya çalışın. Nasıl bir tarzı var? Ne olursa ona faydalı olacak? Gerçekte her birimiz, birbirimizden farklıyız. Siz, mentorluk verdiğiniz kişinin tarzını unutup sadece kendi tarzınıza odaklanırsanız maalesef pek fazla ilerleyemezsiniz.

• Beklentilerinizi en başta karşılıklı olarak belirleyin. Ne olursa her iki tarafta hem keyifle ilerleyecek hem de sonunda boşa vakit kaybı olmayacaktır?

• Mentorluk verdiğiniz kişiyle samimi bir şekilde ilgilenin. Gösterdiğiniz ilgi samimi olmazsa birlikte yol almanız pek mümkün olmayacaktır.

• Tavsiye vermeye başlamadan önce mentorluk alan kişiyi yeterince tanıdığınıza ve detayları dinlediğinize emin olun. Unutmayın sizin ne kadar bilgili olduğunuzu bir başkasına göstermeniz önemli değil. Mentor, mutlaka mentorluk alana odaklanmalıdır. Egonuzu terbiye etmekte zorlanıyorsanız mentorluğa soyunmayın!

• Duygusal zekânızı yükseltmek için elinizden geleni yapın. Bu konuda kitaplar okuyabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz. Bazılarınız “Benim ihtiyacım yok!” diyebilir ancak hepimizin ihtiyacı var. Kendinizi geliştirmek için Travis Bradberry’nin Duygusal Zekâ 2.0’ını ya da Daniel Goleman’ın Duygusal Zekâkitaplarını önerebilirim. Travis Bradberry’nin kitabı ek olarak size duygusal zekânızı test edebileceğiniz online bir test ve videolarla desteklenen kısa bir eğitim programı da sağlamaktadır.

• Mentorluk alan kişinin anlattıklarını ve düşündüklerini tahmin etmeye çalışmayın. Herhangi bir düşünceniz olursa direkt olarak sorun ve cevabını ondan dinleyin.

• Hatalarınızı paylaşmaktan çekinmeyin. Hatalarınızın sizi ne kadar güçlendirdiğini görmelerini sağlayın. Böylece o da kendi hatalarından dersler çıkarabilir.

• Başarıları mutlaka kutlayın. En küçük başarı bile kutlandığında alışkanlık haline geliyor. Mutluluk yaratan her şey alışkanlıkları besler.

• Sorunları kısa vadede değil uzun vadeyi düşünerek çözmeye çalışın. Günlük sonuçlar uzun vadeli gelişimi destekleyemeyecektir.

• En önemlisi de kendi yapmadığınız bir şeyi önermeyin. Örnek olun ve davranışlarınıza yansıtın. Hatta bazen uygulamadığınızı fark ettiğiniz şeyleri, siz de kendi davranış setinize ekleyin. Böylece beraber gelişebilirsiniz.

NEDEN BAZILARI DAHA ŞANSSIZ!

Küçük yaşlardayken en çok düşündüğüm şeylerden biri, neden bazı insanların diğerlerinden daha az şanslı olduğuydu. Çocukluğumu Karadenizli bir babanın ve Mardinli bir annenin üç çocuğundan biri olarak geçirdim. Bir memur…

İŞ DEĞİŞTİRMEK İSTEYENLER İÇİN…

Son dönemlerde kurumsal şirketlerde çalışanların işleriyle ilgili mutsuzluklarına sık sık şahit oluyorum. Çoğu yeni bir iş arayışında… Bazıları aktif bir şekilde, bazıları ise daha pasif şekilde iş arama/tarama halindeler. Çoğuna…

EBEVEYN OLARAK İYİ BİR ROL MODEL MİSİNİZ?

Anne-babalara genel olarak iyi bir ebeveyn olup olmadıklarını anketimizde sorduk. Büyük bir çoğunluk “eh, övünmek gibi olmasın ama iyi bir ebeveyn olduğumu düşünüyorum açıkçası…ehem” dedi (tam olarak böyle mi söylediler…