Bilinçli yöneticilerin davranışlarını izlemeyi seviyorum.
Bugün Kocaeli Spor başkanı Bahri Yavuz’un videosunu izledim.
Takımdaki gençler ile konuşurken çok önemli bir gerçeğin altını çiziyordu. Futbolcu gençlere “Sadece sahadaki gelişiminiz önemli değil, kişisel gelişiminiz çok önemli. Kişisel gelişiminizden eksik kalınca fiziksel gelişim sizi ancak bir yere kadar götürür. Sahadaki baskı, duyguları kontrol etme ancak kişisel gelişim ile tamamlanır. Bunun tek yolu çok kitap okumak, iyi müzik dinlemek, arkadaşlarınızla vakit geçirmek, ruhunuzu beslemek. “ diyordu.
Bu konuşmayı dinlediğimde cümlelerin tamamını yazıp okulların rehberlik bölümüne göndermek istedim. Konu spor değil ama bu konuşma bana bir yarış haline gelen sınav senesini hatırlattı. Özellikle sınav senesinde çoğu okulun rehberlik bölümünün gençleri yanlış yönlendirerek hayatlarında onları çok besleyen alanlardan mahrum bıraktığını gözlemliyorum. Türkiye’nin en önde gelen okullarından birinde okuyan 12. sınıf öğrencisi ile yaptığım izotomi görüşmesinde bana okul rehberliğinin tavsiyesi ile tüm sosyal etkinliklerden geri çekildiğini anlatmıştı. 12. sınıfa kadar okulun drama kulübünde, okul korosunda görev alan öğrenci tüm bu etkinlikleri sınava hazırlanmak için bırakmıştı. Geçen sene bu etkinlikleri yaparken, arkadaşları ile konserlere giderken sınav notları oldukça yüksek olan öğrencinin bu sene itibari ile notlarında gözle görülür şekilde düşüş olmuştu. Gene başka bir öğrenci rehberliğin tavsiyesi ile sınavlara hazırlanmak için çok sevdiği kürek sporunu hafta sonu yapılan yoğun antremanın derslerini etkileme ihtimaline karşı bıraktığını ifade etmişti. Buna ek olarak ders çalışmaktan dolayı ilgi duyduğu alanlarda kitap okumayı bıraktığını sadece ders kitaplarını okuduğunu belirtmişti. Öğrenci sınav senesinde derslerle ilgili önceki senedeki içsel motivasyonunu yakalayamadığını söylemişti.
Çevrenize baktığınızda bu örneklerden sıkça görebilirsiniz. Belki de bu örneklerden biri sizin öğrenciniz veya çocuğunuz olabilir. Hem “İzotomi Analisti” (gençlerin mutlu meslek seçimi) hem de “Öğrenci ve Aile Koçu” olarak size önerim sınav senesinde öğrencilerinizi veya çocuklarınızı yaptıkları sanat, müzik, resim, spor vb etkinliklerden mahrum bırakmamanız yönünde… Bir de kendi ilgi alanlarına göre bol bol kitap okumalarını destekleyin. Kitap okumak hangi türde olursa olsun genci rahatlatır, anlama kabiliyetini, hafızasını ve konsantrasyonunu artırır, zekasını ve ifade yeteneğini geliştirir, hayat ile ilgili daha derin düşünmesini sağlar. Hatta sınav sürecinde öğrencinin hızlı okuyarak anlama kapasitesine de destek olmuş olur. Normalde dışarıdan çoğu kişi tarafından zaman kaybı olarak görülen sanat ve spor etkinlikleri de aslında sınava hazırlık sürecinde öğrenciye tahmin edildiğinden çok daha fazla fayda sağlamaktadır.
Spor etkinliğinin vücuttaki seretonin hormon seviyesini (mutluluğu) artırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ayrıca spor birçok hormonun daha fazla miktarda salgılanmasına neden olduğu için beyin hücrelerinin büyüme ve gelişmesine yardımcı olmaktadır. (Gazi Beden Eğitimi Spor Bilimleri Dergisi 1). Özellikle sınav döneminde yaşanabilecek kaygının önüne geçebilmek için spor oldukça önemlidir. Spor disiplinli ve planlı çalışmayı da desteklemektedir aynı zamanda çağımız hastalığı olarak bilinen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) üzerinde olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Dönüşüm DEHB kitabında konu ile ilgili örnekleri bulabilirsiniz.
Müzik ile uğraşmak hem ruhsal olarak genci rahatlatır hem de beyinde algılama, duygu, hafıza gibi zihinsel fonksiyonları hayata geçirir. Aynı zamanda matematik gibi mekânsal zekayı geliştiren bir faaliyettir. Öğrenme potansiyelini en az beş kat artırır. (Uluslararası Kültürel ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 3-1). Bunun yanı sıra müzik yeteneği olanlar için müziğin kendisi sınavlara hazırlanırken kullanılabilecek yöntemler içerir. Dönüşüm DEHB kitabında müzik yeteneği olan fakat sınavlara çalışırken dikkatini toplayamayan bir öğrenciden bahseder: “Lynn baronun sözlü sınavına hazırlanırken terapisti onun güçlü yanlarını ve ilgi alanlarını keşfetmiştir. Bu keşif boyunca Lynn müzikal yeteneğini ve öğrenim hayatı boyunca ezberlemesi gereken şeyleri bir şarkının içine yerleştirerek müziği öğrenmesini geliştirmek için nasıl kullandığını hatırlar. Bunu yapmasının gerekli olduğu gerçeğinden utanarak bu bilgiyi kendine saklar. Terapisti Lynn’i bunun için cesaretlendirir ve Lynn sözlü sınavına kanunları şarkılara dönüştürerek hazırlanır. Bu dönüşüm onun kanunlara odaklanma becerisini ve kendine olan güvenini artırır. Sözlü sınavını başarı ile geçer.”
Sanat öğrencinin gelişiminde duyarlılığı besleyen çok önemli bir kaynaktır, insanın özgürlük ve bireysel yaratıcılık yönlerini de destekler. Birey eğer özgür düşünemez ve hep birilerinden veya bir taraftan emir beklerse kendisini geliştiremez. Bunun sonucunda ezbere dayalı, kendini ifade edemeyen, özgüveni olmayan, yeni bir şey ortaya koyamayan, çözüm önerileri olmayan bireyler ortaya çıkabilir. (Toplum İçin Sanat Eğitiminin Gerekliliği 2007). Özgür düşünmek, insanları, doğayı, kendini anlamaya çalışmak öğrencinin öz farkındalığının yükselmesini sağlar, hayatı daha doyumlu yaşamasını destekler. Stres seviyesinin oldukça arttığı sınav döneminde sanat çalışmaları öğrenci için oldukça önemlidir.
Genç sporculara “Ruhunuzu besleyin!” mesajını veren Bahri Yavuz’u tüm eğitimcilerin örnek almasını diliyorum. Gençlerin ruhlarını beslemesi zihinsel performans sürecinde de onların kapasitelerini daha iyi kullanmalarını sağlayacak, iç motivasyonlarını yükselterek hedeflerine daha kolay ulaşmalarına destek olacaktır.
Kendini tanımak, çoğu zaman kafa karıştırıcı bir gençlik görevidir.
“İnsanın en büyük mücadelesi kendisi olarak var olmaktır.” dedi karşımda duran 17 yaşındaki genç kız. “Benim hayatımdaki her şey iki sene önce değişti.” diye ekledi. “İki sene önce ne oldu?”…
YKS 2022 tercih süresi bitti ama neler kaldı
Dün itibari ile YKS 2022 tercih süresi bitti. Geçirilen bir seneye bakıldığında özellikle öğrenciler açısından çok ciddi stres oluşturan zor bir sürecin sonuna gelinmiş oldu. Öğrencilerin çoğu bu süreçten ciddi…
Sınav Kaygısının Önemli Nedenlerinden Biri Ortadan Kaldırılabilir!
“Bu yazı bu sene sınava hazırlanma sürecine giren öğrencilerin aileleri için yazılmıştır. Konu gerçek olmakla birlikte kişi isimleri ve detaylar gizlilik açısından değiştirilmiştir…” Sadece bir an istiyorum dedi karşımdaki öğrenci,…
Çocuklar En Az Riskli Gruptalar, Korona Virüsü Kapsalar Bile Hafif Şekilde Atlatıyorlar
Dün sağlık bakanının açıklamasından sonra koronavirüsün ülkemiz sınırları içerisine girdiğini öğrendik. Bugün itibari ile ülkemizde çok daha fazla panik yaşanma durumu olası… Sabah benim de dahil olduğum whatsapp gruplarına özellikle…