fbpx

LÜTFEN SÖYLER MİSİN HANGİ YÖNE DOĞRU GİTMELİYİM?

“Ceshire kedisi” dedi Alice, “Lütfen söyler misin hangi yöne doğru gitmeliyim?”

-“Bu senin nereye varmak istediğine bağlı.” diye cevapladı Kedi.

-“Varacağım yerin neresi olduğu çok önemli değil.” dedi Alice.

-“O zaman hangi yöne gideceğin de önemli değil.” diye cevapladı Kedi.

Bazen hayatımızda öyle zamanlar olur ki gerçekten önemli bir karar vermek zorunda kalırız. Eğer bu karar hakkında sağlıklı olarak düşünemeyecek noktadaysak yolumuza çıkan kişilere danışmak bizim için kolay bir çözüm olabilir. Danıştığımız kişiler ise bize çoğu zaman masaldaki Ceshire kedisi gibi cevap vermezler. Kendi doğrularını söylerler hatta belki de kendi doğrularını bize dayatmaya çalışırlar. Bazen biraz daha ileri giderek bizim iyiliğimiz için bunu yaptıklarını bile iddia edebilirler.

Bu durum en çok da gençlik çağlarında meydana gelir. Özellikle konu eğer gençlerin hayata atılacağı ilk aşama olan meslek seçimi ise, etrafları birden onlara yol göstermeye can atan kişiler tarafından kuşatılır. Bu durum çoğu zaman onların kafasını daha çok karıştırır, stres ve endişeye yol açar.

Yapılan araştırmalarda gençleri en çok kaygılandıran şeylerden birinin “Liseden mezun olduğunda hangi mesleği seçeceğini bilmemek” olduğu ortaya çıkmıştır. Buna sürekli değişen sınav sistemlerini, üniversite puanlarının değişkenliğini ve gençlerin etrafında onlar için en iyisini düşündüklerini iddia eden yetişkinleri de eklersek durumlarının ne kadar zor olduğunu kolaylıkla anlayabiliriz.

Öğrenci koçluğu yaparken gençlerin bu zor durumlarını oldukça yakından gözlemleyebiliyoruz. Meslek seçimi konusunda kafası karışık olan gençlerin birçoğu hedef belirleyemediği için içsel motivasyon konusunda sıkıntı yaşayabiliyorlar. Hedef ve hayali olmayan bir öğrencinin içsel motivasyonunu sağlayabilmesi, zorlukların üstesinden kararlılıkla gelebilmesi, istikrarlı bir çalışma sistemi oluşturabilmesi pek de mümkün değildir. Öğrencilerin kendi iç seslerini duyabilmeleri, güçlü yönlerinin ve değerlerinin farkına varabilmeleri, mizaçlarını daha yakından tanıyabilmeleri ve meslek seçimlerini farkındalıklı bir şekilde yapabilmeleri için onlara izotomi çalışmasını öneriyoruz.

“Sevdiğiniz işi yaparsanız ömür boyu çalışmazsınız.” demiş  Konfüçyus… Gerçekten de yaptığı mesleği çok seven insanlara baktığımızda onların müthiş bir adanmışlıkla çalıştıklarını görebiliriz. Onlar için çalışmak onları mutlu eden doğal bir süreç haline gelmiştir. Psikolog Mihaly Csikszenmihaly bu kişileri “Akış” deneyimi yaşayan kişiler olarak tarif eder. Akış, insanın dikkatini odakladığı bir etkinlikte kendisini kaybetmesine neden olan bir yoğunlaşmadır. Bu durumu yaşayan insanlar güçlüdürler, dikkatlidirler ve yeteneklerinin doruğunda olduğunu hissederler.

Kişinin akışta olduğu, sevdiği ve mutlu olabileceği meslek seçimini yapması ancak ve ancak kendisini çok iyi tanıması ile mümkün olur. İzotomi çalışması gencin kendini çok daha iyi tanımasına olanak sağlarken aynı zamanda ailenin de genci çok daha objektif olarak görmesine temel teşkil eder. Bu noktadan sonra ailenin yapması gereken tek şey öğrencinin aldığı kararlarda ona güvenmek ve desteklemektir.

Aslında her gencin içinde “Kendi masalını yazma” potansiyeli vardır. Onlara ne yapacağını söylemek yerine onların kendilerini daha iyi tanımalarına yardımcı olmak en doğru yoldur.

“Gençlerin kendi hayatlarının kahramanı olmalarına fırsat tanıyalım, bırakalım kendi masallarını yazsınlar!!!”

YKS 2022 tercih süresi bitti ama neler kaldı

Dün itibari ile YKS 2022 tercih süresi bitti. Geçirilen bir seneye bakıldığında özellikle öğrenciler açısından çok ciddi stres oluşturan zor bir sürecin sonuna gelinmiş oldu. Öğrencilerin çoğu bu süreçten ciddi…