fbpx

HAYAT KİMİ SEVDİĞİN KİMİ İNCİTTİĞİNDİR

“Hayat, notlar, para, giysiler, girmeyi başardığın ya da başaramadığın okullar değildir. Hayat kimi sevdiğin ve kimi incittiğindir. Kendin için neler hissettiğindir.

İzotomi aile görüşmesinden çıkmıştık. Ben aileyi görüşme odasından uğurladım. Kapıya doğru yürürlerken aralarında Nişantaşı’nda nerede yemek yiyeceklerini konuşmaya başlamışlardı bile. Birden genç kız arkasını döndü koridorun diğer ucunda durduğum yere doğru koşarak ve gülümseyerek yanıma geldi. Biliyor musunuz dedi, okuldaki sosyal sorumluluk kulübü ile konuştum, önümüzdeki hafta karar alınacak ve okul kütüphanesi kitaplarını Kitap Koala’dan (Sokak hayvanlarına yardım için kurulan kitap sitesi) alacağız. Gözleri ışıl ışıl parlıyordu. Ona içtenlikle teşekkür ederken bana mutlu ve gururlu bir ifadeyle bakıyordu.

Görüşme boyunca aileyi gözlemleme şansım olmuştu. Kızlarına güveniyor, ailece aldıkları kararlara onu da ortak ediyor, iyi yaptığı şeyleri destekliyor, gencin özel hayatına saygı gösteriyor, onun kendi kararlarını alması için fırsat yaratıyor aynı zamanda genci her koşulda sevgi ve şefkat ile kabul ettiklerini sözleri ile de belirtiyorlardı. Sosyal yardım konusunda ise ona rol model oluyorlardı.

Onları uğurladıktan sonra son zamanlarda okuduğum Richard Lerner’ın yazdığı “Pozitif Ergenlik” kitabı aklıma geldi. Aslında ailenin yaptığı tamamen gencin güçlü yönlerini ortaya koyması için ona fırsat sunmaktı. Bunu öyle doğal bir davranış tarzıyla ortaya koyuyorlardı ki aslında tutumları tamamen kitapta bahsedilen “5 “element” i işaret ediyor (Yetkinlik, Kendine Güven, Bağlılık, Karakter, Şefkat) ve aynı zamanda 6. bir elementin kendini göstermesini sağlıyordu. Bunun adı ise KATKI’ydı, bu aynı zamanda gencin gözlerinde gördüğüm o ışıktı…

İşte o ışık bana Anthony Robbins’in şu sözlerini anımsattı:

“Hayat, notlar, para, giysiler, girmeyi başardığın ya da başaramadığın okullar değildir.
Hayat kimi sevdiğin ve kimi incittiğindir.
Kendin için neler hissettiğindir.
Güven, mutluluk ve şefkattir.
Başkalarına destek olmak ve nefretin yerine sevgiyi koymaktır.
İnsanların sahip olduklarını değil, kendilerini olduğu gibi görmektir.
Her şeyden önemlisi, hayatı, senden başkalarının hayatını olumlu yönde etkilemek için kullanmayı seçmektir.
İşte hayat bu seçimden ibarettir.”

Katkı sadece gencin ve ailenin hayatını değil, hepimizin hayatını değiştirecek ve güzelleştirecek çok önemli bir güce sahiptir. Bunun için yapmamız gereken tek şey gençlerin doğasında bulunan pozitif yönlerin ortaya çıkması için onları nasıl destekleyeceğimizi bilmektir.

Richard Lerner “Pozitif Ergenlik” kitabında bize gençleri nasıl desteklememiz gerektiğini açıklıyor. Kitapta tam 8 yıl süren çalışmalarda 4000 gençten toplanan veriler ailelerle paylaşılıyor. Kitap gençlerin “çözülecek problem”değil “geliştirilebilecek kaynaklar” olduğundan bahsediyor. Ailelere neler yapabileceklerine dair pratik uygulamalar sunuyor. Bizlerin sorun odaklı bakış açısından kurtulup pozitif iletişime geçmemiz gerektiğinin altını çiziyor.

Gençlere vereceğimiz en büyük hediye ise onlara bu bakış açısıyla davranmaktır. Bu sayede gençler hem kendilerine daha güvenli bir hale gelecek, hayattaki hedeflerini daha net belirleyecek, başarısızlık durumlarında yılmayacak, kendi kimliklerini özgürce ifade edebilecek, hem de çevrelerine katkı sağlayabilecek bir duruma geleceklerdir.

Gençlere pozitif baktığımız, sevginin iyileştirici gücüne inandığımız ve iyiliğin güçlendiği bir dünya dileğiyle….

YKS 2022 tercih süresi bitti ama neler kaldı

Dün itibari ile YKS 2022 tercih süresi bitti. Geçirilen bir seneye bakıldığında özellikle öğrenciler açısından çok ciddi stres oluşturan zor bir sürecin sonuna gelinmiş oldu. Öğrencilerin çoğu bu süreçten ciddi…