fbpx

İŞ HAYATIN İÇİN İYİ BİR PLANIN VAR MI?

Planlar hiçbir şeydir ama planlama her şeydir. – Dwight D. Eisenhower

İş hayatındaki planlarınız neler? Nereye doğru ilerliyorsunuz? Bir vizyonunuz, bir hedefiniz ya da size anlam katan bir amacınız var mı?

Bir planımız veya hedefimiz olmadığı sürece denizlerde salınan bir gemi gibiyiz. Ne olmak istediğimizi belirleyemediğimiz sürece de idealize ettiğimiz kimliği edinemeyeceğimizden bir yöne ihtiyaç duyuyoruz. Kutup yıldızımız olmadığında ise gittiğimiz yönün, ilerlediğimiz yolların bir anlamı kalmıyor. Tıpkı hedefi olmayan bir geminin yanlış bir yere gidemeyeceği gibi… Yanlış bir yere gidemeyeceği gibi doğru bir yere de gidemez. Sadece denizde salınır, bazen iki adım sağa, bazen sola… Eğer bir yönünüz ve bir planınız varsa varmak istediğiniz yere ulaşma şansınız çok daha yüksek. Hatta nerede olmak istediğinizi bilmek başarmanın %90’ını oluşturuyor. Nerede olmak istediğinizi belirlemek ise bir an için durup bilinçli bir şekilde kim olduğunuzu sorgulamanızda yatıyor.

Bunu belirlemek için bazı kolay yöntemler var. Bunlardan birisi değerlerimize ve güçlü yönlerimize bakmaktır. Eğer aklınızda değerlerinizi ve güçlü yönlerinizi nasıl belirleyebileceğinize ilişkin bir soru varsa, geçmişinize, geçmişte elde ettiğiniz başarılara, mutlu olduğunuz ve kendinizi tatmin olmuş hissettiğiniz zamanlara bakmanızı ve neyin gerçekte sizi mutlu etmiş olduğunu iyi analiz etmenizi öneririm. Çünkü insan mutlu olduğu zamanlarda hangi değerlerini beslediği ve hangi güçlü yönlerini kullandığı konusunda net bir fikre sahip olabiliyor.

Örneğin, hayatınızda en mutlu olduğunuz an, bir takım içinde organizasyon rolünü aldığınız zaman ve/veya liderlik rolünü üstlendiğiniz zaman ise büyük olasılıkla bir takım içinde olmaya ve öncü olmaya önem verdiğinizi gösterecektir. İşte bu özellikler kimliğinizin önemli parçalarıdır. Birçok olaya bu şekilde bakıp her birini analiz ederseniz kendinize ilişkin net bir harita çıkarma şansına sahip olabilirsiniz. Unutmayın! Geleceği tahmin etmenin en iyi yolu, geleceği isteğinize göre inşa etmektir. Diyelim planlarınızı gerçekleştirmekte başarısız oldunuz, bu durumda da yeniden planlama yapar ve yeniden başlarsınız.

Eğer bir planınız yoksa hiç bilmediğiniz ve olmak istemediğiniz yerlere doğru gidebilirsiniz. Eğer bir plan yapmaya cesaretiniz yoksa başkalarının planlarında yer alırsınız ve o planı siz yapmamış olduğunuz için kendinizi yiyip bitirebilirsiniz.

Planlama derken sıkı sıkıya kurallara bağlanmış bir gelecekten değil, değişen ve sizin uyum sağlayarak planlarınızı güncelleyebildiğiniz bir gelecekten bahsediyorum.

Planlama konusunda Paul J. Meyer’in çok sevdiğim bir sözü vardır.

“Üretkenlik ve verimlilik asla tesadüf değildir. Bu her zaman mükemmellik, bilgi, odaklanmış çaba ve planlamayla yapılan bir adanmanın sonucudur. “

NEDEN BAZILARI DAHA ŞANSSIZ!

Küçük yaşlardayken en çok düşündüğüm şeylerden biri, neden bazı insanların diğerlerinden daha az şanslı olduğuydu. Çocukluğumu Karadenizli bir babanın ve Mardinli bir annenin üç çocuğundan biri olarak geçirdim. Bir memur…

İŞ DEĞİŞTİRMEK İSTEYENLER İÇİN…

Son dönemlerde kurumsal şirketlerde çalışanların işleriyle ilgili mutsuzluklarına sık sık şahit oluyorum. Çoğu yeni bir iş arayışında… Bazıları aktif bir şekilde, bazıları ise daha pasif şekilde iş arama/tarama halindeler. Çoğuna…

EBEVEYN OLARAK İYİ BİR ROL MODEL MİSİNİZ?

Anne-babalara genel olarak iyi bir ebeveyn olup olmadıklarını anketimizde sorduk. Büyük bir çoğunluk “eh, övünmek gibi olmasın ama iyi bir ebeveyn olduğumu düşünüyorum açıkçası…ehem” dedi (tam olarak böyle mi söylediler…